• Одлука о обустави рада
    nema skole

    На предлог Покрајинског секретаријата за здравство број 20/2020 од 11.02.2020. године, покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине-националне заједнице доноси ОДЛУКУ о обустави рада.


    У Медицинској школи "7. април" Нови Сад од 12.02. до 21.02.2020. неће бити наставе.

    Погледај више...

Еразмус+

  Еразмус+ пројекат“Повежи се, научи, примени за боље здравље“

Више ...

Испитни рокови

Распоред испита према испитним роковима за ванредне ученике који

Више ...

Распоред предавања и

Распоред предавања, вежби, блокова и консултација за ученике на преквалификацији

Више ...

Размена младих професионалаца

Други део, четвртог циклуса размене младих професионалаца је реализован у организацији медицинске школе из немачког града Хале. Учесници размене су били ученици Медицинске школе „7. април“ : Чедомир Вулетић, Јелена Ловрић, Марко Милев, Емилија Тот, Емилија Банић, Ивана Марковић, Кристина Васиљевић, Јана Мандић, Ања Шишарица, Милана Шовић, Милица Вујмиловић и Ивана Ђурић, као и ђаци медицинских школа из Немачке и Француске, наставница Јелица Мијановић и омладински лидер Татјана Јанковић Илић.

На пут смо кренули у петак, 18.10.2019. у 19 часова минибусом. Пут је трајао 16 сати и стигли смо у Бад Сулцу сутрадан у јутарњим часовима. Колеге из Француске и Немачке су нам се придружиле у току тог дана. Били смо смештени у хостелу, у собама које смо делили са Французима и Немцима. Након што смо се сместили у собе и поздравили се са другарима имали смо слободно време да се дружимо и одмарамо цело поподне.

Активности су званично почеле 20.10. када смо после доручка имали прву радионицу. Тог дана смо поред језичких анимација и различитих активности, после подне имали обилазак Бад Сулце. У обиказак смо ишли у тринационалним групама. Задатак је био да нас колеге из Немачке упознају са местом и да заједно са њима осмислимо неку причу везану за тај обилазак. Резултати тог задатка су били различити и свака група је имала другачији креативан рад. Увече су нам домаћини приредили национално вече где смо се упознали са њиховим обичајима и специјалитетима, што нам је било врло интересантно. Највише су нам се допале Халорен куглице које су специфичне за Хале и ту се и производе.

Другог дана смо имали организовану посету педијатријској болници „St. Elizabeth und St. Barbara“ у Халеу. До Халеа смо ишли возом, а пут до болнице наставили трамвајем. Тамо су нас дочекали директорка и менаџер, који су нас спровели и упознали са клиником. Били смо одушевљени опремљеношћу болнице, љубазношћу особља и самим ентеријеријером. Такође смо имали састанак у кантини болнице где су нас послужили разним колачима и кафом и дали времена да питамо све што нас занима, а на свако наше питање су радо одговарали, опширно и са разумевањем. Након тога су нас колеге из Немачке упознале са градом и дале слободног времена које смо искористили на сликање, обилазак самог центра и куповину сувенира.

Следећи дан започели смо чувеним „енерџајзерима“ у природи како бисмо се лакше разбудили. Кроз различите игрице смо обогатили наш вокабулар страним речима. Након веома укусног ручка имали смо прилику да разговарамо о Европи и нашем виђењу Европске уније. Увече смо посетили „Toskana therme“, лековиту бању по којој је Бад Сулца позната. То је било лепо искуство у коме смо сви уживали. У поноћ смо уз музику и весеље дочекали 18. рођендан наше драге другарице Иване.

У среду смо поново ишли у Хале, где нас је чекао обилазак школе „Christlichen Akademie für Gesundheits und Pflegeberufe“, који  су веома добро организовале колеге из Немачке. У школи нам је говор добродошлице одржала директорка, након чега смо били подељени у четири мање групе како бисмо се што боље упознали са школом и створили јаснију слику о њој. Имали смо четири станице које су обухватале обилазак школе, упознавање са општим и педијатријским смером и смером за сестру инструментарку. Након тога смо посетили Diakoniekrankenhaus Halle у којој смо имали прилику да одемо у операциону салу и кабинет за ендоскопију. Тај дан је био веома напоран али смо били задовољни, јер смо постали богатији за једно ново искуство.  Вратили смо се у Бад Сулцу и и дан завршили прославом још једног рођендана. Заједно смо нашој другарици Еми отпевали рођенданску песмицу на сва три језика.

Последњег дана евалуирали смо целу размену и сумирали утиске и искуства од претходних дана. Поредили смо здравствене системе, поново кроз занимљиве радионице. Тада смо били слободни да изнесемо своја мишљења и запажања, предлоге и критике везаних за здравство. Имали смо слободно време за паковање и кратак одмор. Опроштајно вече смо обележили паљењем логорске ватре, уз гитару и колаче које смо сами пекли.

Ујутру смо се поздравили са Французима и Немцима и кренули за Србију. Пут ка кући нам није дуго трајао јер смо се све време пута шалили и разговарали.

Целокупан утисак са ове размене је веома позитиван, пун различитих нових сазнања и искустава којих ћемо се увек радо сећати и са осмехом говорити о њима. Сада нас чека врло тежак задатак, да у најлепшем светлу представимо нашу земљу и завршимо овај четврти циклус размене младих професионалаца на најбољи могући начин.

Аутори: Ања Шишарица, Кристина Васиљевић, Јана Мандић 

Албум слика: