Конкурс за упис

Конкурс за упис ученика у први разред.

Више ...

Отворена врата

 У среду, 08.05.2019. године, са почетком у 17:00 часова

Више ...

Испитни рокови

Распоред испита према испитним роковима за ванредне ученике који

Више ...

Распоред предавања

Распоред предавања, вежби, блокова и консултација за ученике на преквалификацији

Више ...

Размена младих професионалаца

Први део, четртог циклуса размене младих професионалаца је реализован у организацији медицинске школе из француског града Кемпера. Ученици који су учествовали у овом циклусу размене су: Чедомир Вулетић-МСТ III-1, Марко Милев III-2, Јелена Ловрић III-3, Емилија Тот III-4, Ивана Марковић-ЗТ3, Милица Вујмиловић-ЛТ3, Ања Шишарица-ФАР3, Јана Мандић-ФТ3, Емилија Банић-СТ3, Ивана Ђурић-ГАСТ3, Милана Шовић-КТ3 и Кристина Васиљевић-ПСТ3.Лидер ове размене је била Татјана Јанковић Илић, а о нама се бринула наставница Јелица Мијановић.

У Француску смо кренули 23. марта 2019. године. Пут смо започели аутобусом. Кренули смо око 5 сати из Новог Сада и на аеродром смо стигли око 6 сати. Сви смо са нестрпљењем ишчекивали свој први лет авионом. Са аеродрома „Никола Тесла“ у Београду, око 8 сати смо имали лет до Беча, одакле смо наставили другим летом (који је био у 13 часова и 40 минута) до Париза. у Паризу смо се састали са учесницима из Немачке, одакле смо заједно наставили пут аутобусом за град Pont-l'Abbé , где смо били смештени током 5 дана размене. У омладински центар смо стигли око поноћи где нас је дочекала вечера и учесници из Француске. После дугог пута сви смо били уморни и одмах након вечере смо отишли на спавање.

Сваки дан размене био је испуњен  многобројним активностима. Први дан (24.03- недеља) размене започет је предивним и традиционалним француским доручком у коме смо сви уживали. Након доручка су уследиле радионице, потом ручак и након тога смо се спремали за одлазак на обалу Атлантског океана. Радионице су биле веома занимљиве. Састојале су се од разних игара за упознавање, разних језичких анимација као и упознавање са планом рада размене.Успут смо имали среће да видимо изложбу цвећа која се баш тад одржавала. Када смо стигли на обалу, били смо подељени у мешане тимове и добили задатак да пронађемо 17 одређених предмета. Након што нам је истекло време вратили смо се у аутобус и кренули назад у смештај. По повратку у смештај смо добили задатак да све што смо нашли припремимо за презентовање. Четири групе су презентовале пре вечере и још две групе након вечере. Потом су уследиле још по неке игрице после којих смо били слободни.

Другог дана размене (25.03- понедељак) доручак је био нешто раније. Након доручка смо имали времена да припремимо презентације на основу којих ћемо показати образовни систем наше државе. Презентације су протекле у најбољем реду и успели смо да прикажемо наше образовање у најбољљем светлу. Након што смо завршили презентовање образовног система две државе уследио је ручак. После ручка смо завршили и са последњом презентацијом, затим смо играли разне игре и имали понеку дискусију. Након радионице наши другови Французи су нам приредили „француско вече“. Оно се састојало у прављењу чувених француских палачинки, како сланих тако и слатких. Такође и ми смо били укључени у припрему ове вечере. Након вечере је уследила презентација наших домаћина о култури Француске. После одгледане  презентације је већ било касно и уследило је време за спавање.

Трећи дан размене (26.03- уторак) је био веома значајан дан за нас пошто смо ишли у посету њиховој школи у Кемперу. Упознавање са њиховом школом се састојало из три дела. Први део је био пријем од стране  запослених у школи. Други део су чиниле четири  гупе радионциа, а то су:

  1. такмичење у намештању кревета;
  2. симулација старости;
  3. сам обилазак школе;
  4. провера технике прања руку и ушивање рана.

После ових веома занимљивих радионица уследио је трећи део упознавања школе, а то је ручак у школској кантини. Након веома укусног ручка играли смо језичке игре на трави у школском дворишту, које су нас барем мало припремиле за обилазак града. Добили смо слободно време да сами или уз пратњу домаћина обиђемо град Кемпер. После обиласка уследио је пријем у Градској кући где нам је указана добродошлица и додељени поклони.

Након пријема је уследила вечера у градском ресторану и повратак у смештај.

Четвртог дана размене (27.03-среда) обишли смо град Concarneau и градски природњачки музеј „Marinarium“. У музеју смо имали мало предавање о морским животињама (морска звезда, морски краставац, морски јеж...). У граду смо ручали и имали слободно време, а вечеру су нам услужили у смештају.

Пети дан размене (28.03-четвртак) нам је био најзанимљивији, а састојао се у посети болници у Кемперу. По доласку у болницу, директор нас је срдачно дочекао и одржао говор након чега је уследила мала презентација здравственог система болнице. После презентације смо се поделили у мање групе од три учесника и отишли на различита одељења, где смо били упознати са начином рада. За то време је група учесника која није имала места на овим одељењима (тачније из сваке земље по четири учесника) била у посети музеју града Кемпера који се налази поред Катедрале. Затим је у договорено време уследио ручак. После подне је група која је била у посети болници отишла у музеј, а друга група је отишла у посету психијатријској болници. Када смо се вратили у смештај уследио је кратак предах, затим  радионица о евалуацији размене. Након радионице уследила је вечера после које смо били слободни. Крај петог дана био је јединствен и узбудљив као и сваки претходни.

Уз музику и пријатну журку завршили смо ово прелепо искуство у Француској и уз пратњу наших другара у поноћ 29.03. напустили смо омладински центар испуњени лепим утисцима и незаборавним тренуцима. Целокупна размена је оставила предиван и веома јак утисак на све нас.Упозали смо се са француском културом, знаменитостима, кухињом, обишли смо прелепа места од којих свако има неки свој лични печат и што је најважније склопили веома лепа пријатељства са врло драгим људима из Немачке и Француске за кратко време. То је било једно дивно животно искуство које ћемо сигурно памтити и увек га се са радошћу сећати и препричавати.

Аутор: Милица Вујмиловић ЛТ3