Шести сајам факултета

 У среду, 22.11.2017. одржан је Шести сајам факултета и високих школа.

Више ...

ТЕМАТСКИ РОДИТЕЉСКИ С

 12. 12. 2017. у 18 часова одржаће се „ПРЕВЕНЦИЈА ЗЛОУПОТРЕБЕ ПСИХОАКТИВНИХ СУПСТАНЦИ“

Више ...

"Пословни изазов"

 Такмичење  за ученике средњих  школа...

Више ...

Пријава испита

Пријава испита за децембарски испитни рок 

Више ...

Терапеут алтернативне

 Гостовање Pratiti Meuner терапеута алтернативне медицине из Чилеа.

Више ...

Кинеска медицина

 Гости Конфучијевог института специјалисти традиционалне кинеске медицине одржали си предавање ...

Више ...

Пројекат превенције насиље над женама

Представнице Фонда УН за сузбијање насиља над женама посетиле Медицинску школу „7.април“.

У оквиру посете реализаторима подржаних пројеката из Србије, представнице Фонда УН-аMDKN BANER2 за сузбијање насиља над женама   (UN Trust Fund to end Violence Against Women) посетиле су Аутономни женски центар из Београда и разговарале са учесницама/цима пројектних активности, као и са локалним партнерским организацијама о оствареним резултатима у оквиру пројекта “Нулта толеранција на родно засновано насиље”.

Пројекат превенције насиље реализује се до краја 2018.године, а дугорочни циљ је да се, у сарадњу са локалним женским организацијама цивилног друштва, повећа доживљај безбедности младих девојака од сексуалног и родно заснованог насиља. Пројектне активности реализују се у 15 градова у Србији и обухватају рад у 30 средњих школа и на 8 факултета. Кључне области деловања обухватају рад са наставницима, рад са младима на повећању знања и извођењу јавних акција, рад са факултетима у области спречавања сексуалног узнемиравања и спровођење кампање подизања свести.

Циљ посете донатора био је да се препознају примери добре праксе који су настали или су унапређењи кроз пројекат, да се прикупе информације о евентуалним непланираним позитивним резултатима и да се са актерима који су непосредно укључени у спровођење активности разговара о позитивним утицајима пројекта и изазовима који би били фокус будућег рада.

Имајући у виду да Медицинска школа „7.април“ од самог почетка учествује у пројекту, у оквиру упознавања са искуствима учесника пројекта, у просторијама школе организован је састанак на којем су осим Медицинске школе о утицају пројекта говорили и наставници и стручни сарадници из Карловачке гимназије, Гимназије „Јован Јовановић Змај“ и СШ „Светозар Милетић“.

Поздрављајући скуп, директор Медицинске школе Ђорђе Искрин истакао је да је пројекат „Нулта толеранција на родно засновано насиље“ допринео унапређењу практичне примене Закона о спречавању насиља у породици. Навео је да насиље није маргиналан, већ преовлађујући проблем и да је потребно да се ради на јачању свести о неприхватљивости насилног понашања. Наставници и стручни сарадници који су учествовали на скупу навели су рад на предлозима за укључивање теме насиља у породици и у партнерским везама у наставу и превентивне активности школа као важан аспект пројекта, као и континуитет комуникације и сарадње са специјализованим организацијама које се баве спречавањем насиља над женама.

Пројекат „Нулта толеранција на родно засновано насиље” је финансијски подржао Фонд Уједињених нација за сузбијање насиља према женама, а спроводи се уз препоруку Групе за заштиту од дискриминације и насиља Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

MDKN projekat1