×

Warning

JFolder: :files: Path is not a folder. Path: /home/apriledu/public_html/images/Galerija Slike Tekstura/MladiProf 1617 2
×

Notice

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/Galerija Slike Tekstura/MladiProf 1617 2

Размена младих професионалаца

На другом сусрету размене смо ми били домаћини, све је прошло много боље него што смо могли да очекујемо. Били смо смештени у хотелу „Путник”, у самом центру Новог Сада, свима нам је било чудно, али и веома лепо искуство боравак у хотелу у граду у ком већина од нас и живи. Сместили смо се у недељу негде око 19 сати, тада је почело наше друго дружење, као и размена култура.

Већ првог дана, смо организовали упознавање са околином. Поделили смо се у 4 групе, свака група је добила своју путању и мапу, наравно, свима је крајња дестинација била Петроварадинска тврђава, где нас је чекао директор Ђорђе Искрин, који нам је укратко, на занимљив начин испричао нешто о историји Војводине, Новог Сада и тврђаве.Гости су били одушевљени, било им је врло занимљиво, на наше изненађење.

Другог данасмо били у посети школи, обиласку, а касније и представљање сваког смера.Французи и Немци су били  одушевљени величином школе и бројем ђака, као и разноврсности смерова, ми смо њима све то причали, али био је потпуно другачији утисак, тада када су то све и видели, а и активно учествовали. Подршку су нам пружили наши другари из разреда, као и наставнице практичне наставе, наравно ту су били и вршњачки медијатори школе и психолог Татјана Момчиловић.Увече смо организовали тим билдинг вече, такмичили смо се у Дунавском парку, било је то једно врло занимљиво искуство.

Трећег дана смо обишли Ургентни центар и Клинички центар Војводине, где смо упознали госте са нашом организацијом рада. Приметили су да медицински радници улажу напор да добијемо најбољу могућу здравствену заштиту. Увече је део групе ишао у обилазак Француског културног института, а други део у посету Музеју савремене уметности Војводине.

Четврти дан, можда чак гостима најзанимљивији, пре подне смо били у такмичарском духу, где смо се у Дунавском парку дружили и забавили. Имали су задатак да науче једну нашу изреку, неки су научили да играју и коло, све у свему било је баш занимљиво.

После подне смо ишли у посету Музеја Војводине, где смо гостима представили ширу слику о историји култури и разноврсности Војводине.

Увече смо организовали наше национално вече, где смо им испричали нешто о Србији, Војводини и Новом Саду, пустили смо им неколико видеа, ипак слика говори више од 1000  речи. Приредили смо музички програм, где су ученици наше школе певали и свирали много дивних песама, касније су нас гости питали за неке песме, веома су им се допале.. Присуствовао је и извођачки састав, који је одиграли две игре, а на крају смо сви заједно заиграли коло. Наши родитељи су се потрудили да представе нашу националну кухињу, мало је рећи да су гости били одушевљени.

Последњег дана смо у Градској кући приредили промоцију приручника, који је настао у оквиру овог пројекта, као и доделу сертификата за учешће у размени. Током доделе имали смо госте из Европске престонице младих- OPENS 2019. И Европске престонице културе 2021.

На завршној евалуацији размена је оцењена више него одлично и успешно. Циљеви који су били планирани: презентовање наше културе и начина живота и поређење сличности и разлика младих који похађају стручне школе у три земље- су у потпуности испуњени.

Завршетак размене смо прославили на Салса вечери у дворцу Еђшег. 

{gallery}Galerija Slike Tekstura/MladiProf 1617 2{/gallery}