×

Warning

JFolder: :files: Path is not a folder. Path: /home/apriledu/public_html/images/Mladi prof1617
×

Notice

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/Mladi prof1617

Размена младих професионалаца

Размена младих професионалаца“ је пројекат Француско - Немачке канцеларије за младу којој учествују: 3 невладине организације: Гвенили (Француска), ЕвропаДирект (Немачка) и Волонтерски центар Војводине (Србија) и по 3 медицинске школе: Медицинска школа из Лајпцига (Немачка), Школа за образовање медицинс.ких сестара (Кемпер, Француска) и Медицинска школа „7.април“ (Нови Сад).

Размена се одиграва у три сусрета, од којих се први већ одржао у периоду од 10 до 16.12.2016. у месту Виндишлојба у Немачкој. Из сваке земље учествује по 12  учесника, 1 наставник/лице испред школе и 1 представник организације који је и преводилац.И за трећи циклус размене oдабрани су ученици 3. разреда у овој школској години: Борис Тиркајла, Милица Ћетковић, Тамара Цвијановић и Андреа Нагyидаи (медицинска сестра – техничар); Гордана Качавенда (педијатријска сестра – техничар); Александра Марковић (гинеколошко - акушерка сестра); Давид Ђурић (лабораторијски техничар); Милица Мајсторовић (физиотерапеутски техничар); Никола Давидовић (фармацеутски техничар); Сара Милошевић (стоматолошка сестра – техничар); Тамара Чворовић (зубни техничар); Босиљка Мандић (козметички техничар). Наставник који је предводио ову размену: Јелица Мијановић - наставница здравствене неге.

До Немачке су ученици путовали возом из Будимпеште. Превозник до Будимпеште био је комби агенције ‘ Терра травел’. Ученици заједно са својим предводницима, били су смештени у омладинском центру у месту Виндишлојба. Тамо су боравили пет дана. За тих пет дана у програм био је укључен стручни део - посете болници и медицинској школи у Лајпцигу, језичке анимације - на сва три језика (немачки, српски, француски) као и различите интеркултуралне активности.

Из разговора са ученицима могли смо да закључимо да су утисци и више него позитивни! Рекли су да су са собом у Немачку понели лепо расположење и вољу за сарадњу, учење и склапање нових пријатељстава. У Србију су се свакако вратили преплављени утисцима, пресрећни због лепог искуства које су стекли и са нестрпљењем да дочекају своје другаре овде код нас! ‘’Ова размена нам је много значила јер смо са нашим колегама из других земаља могли да продискутујемо на тему образовних и здравствених система у нашим земљама. Такође, поделили смо наша искуства и међусобно се зближили.’’ рекла је једна од учесница . Учесници су такође хтели да се захвале наставници  којa је предводила путовање  зато што се  понашла крајње брижно и одговорно, што је сигурно допринело доброј атмосфери и безбедном путовању. Други део ће се релизовати у нашој школи у мају (14-20.05. 2017.), a у септембру 2017. ученици школа из Немачке и Србије одлазе у Француску.

{gallery}Mladi prof1617{/gallery}